Zatvor – boljka moderne svakodnevice

Nepravilna prehrana, stres i užurbana svakodnevica često su uzrok različitih probavnih smetnji, koje izazivaju osjećaj nelagode i razdražljivosti.

Jedna od češćih probavnih smetnji je svakako zatvor, odnosno opstipacija. Zatvor se javlja u svim dobnim skupinama te se manifestira rjeđim pražnjenjem crijeva i otežanom stolicom.

Tvrda stolica može se javiti naglo ili se periodično ponavlja, a vrlo često problem može trajati i kroz dulje vrijeme. Gotovo svaka osoba ima problema sa zatvorom u nekom trenutku života, najčešće zbog nepravilne prehrane, no može biti i nuspojava konzumacije određenih lijekova. Otkrivanje razloga može dovesti do prevencije ove neugodne pojave.


Što uzrokuje zatvor?
Kretanjem hrane kroz gastrointestinalni sustav iz nje se apsorbira voda i formira se stolica. Mišićne kontrakcije u crijevima stolicu vode do rektuma. Stolica koja stiže do rektuma je formirana jer je većina vode apsorbirana.

Međutim, zatvor se javlja kada je previše vode apsorbirano iz stolice ili kada su mišićne kontrakcije spore, pa stolica presporo prolazi kroz crijeva. Kao rezultat toga stolica postaje pretvrda.
Najčešći razlozi zatvora:
• Nedovoljno vlakana u prehrani
• Nedostatak fizičke aktivnosti
• Konzumacija određenih lijekova
• Sindrom iritabilnog crijeva
• Trudnoća
• Pretjerana upotreba laksativa
• Promjena ritma npr. putovanja
• Dehidracija
• Neke bolesti


Kako tretirati zatvor?

Prvi korak terapije zatvora je promjena prehrambenih obrazaca, s naglaskom na veći unos topljivih i netopljivih vlakana te promjena životnih navika.

Redovita tjelovježba održava tijelo aktivnim i pomaže radu crijeva. Kod velikog broja ljudi taj korak smanji problem zatvora. Ukoliko promjena prehrane ne pomogne onda se uvodi terapija laksativima ili dodacima prehrani.


Pomoć probavnom sustavu na prirodnoj bazi
Postoje određene biljke koje se tradicionalno koriste zbog svog stimulativnog učinka na crijevni tranzit te također pospješuje rad crijeva. Neke od tih biljaka su sena, đumbir, komorač, kim, sljez, kamilica…


Cotidierbe tablete su dodatak prehrani koje sadrže senu, sljez i cimet, koji doprinose regulaciji prolaska sadržaja kroz crijeva. Sljez pomaže omekšavanju stolice što omogućava bolji prolazak kroz crijeva, dok cimet pozitivno utječe na smanjenje nadutosti i plinova u crijevima.
Cotilax je tekući dodatak prehrani koji sadrži laktulozu, ekstrakt šljive, crnog jasena, tamarinda i komorača. Laktuloza potiče peristaltiku crijeva, dok šljiva, crni jasen, crni sljez i tamarind doprinose poboljšanju prolaska sadržaja kroz crijeva. Cotilax također sadrži i klinčić koji doprinose smanjenju nadutosti i pojavu plinova.

Stoga, ako patite od zatvora naš savjet je prvo promjena prehrambenih navika i redovita tjelovježba. Druga opcija je posegnuti za prirodnim alternativama koje imaju vrlo visoku učinkovitost. Ukoliko ni na ovaj način ne dođe do poboljšanja, potrebno je obratiti se liječniku kako bi prepisao potrebnu terapiju.

Napisala: mag.nutr. Karla Tomljanović