Zašto je glutation važan za naš organizam?

Svima nam je poznata moć i važnost antioksidansa za naš organizam i cjelokupno zdravlje. Unosom voća i povrća unosimo razne mikronutrijente, a među njima i bitne antioksidanse poput vitamina C, E, selena, beta-karotena. Antioksidans kojeg valja istaknuti u odnosu na ostale je glutation jer ga tijelo može samostalno sintetizirati, a najveća sinteza se događa u jetri.

Antioksidansi iz povrća

Kako antioksidansi djeluju u organizmu?

Njihov glavni mehanizam je stupanje u reakciju sa slobodnim radikalima, oslabljujući ih i deaktivirajući.

Svojim djelovanjem usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik nastanka raka, pomažu suzbijanju razvoja tumora, štite srce i krvne žile, pomažu kod kroničnih plućnih bolesti.

Što je glutation i zašto je važan za naš organizam?

Po svom kemijskom sastavu glutation je tripeptid građen od tri aminokiseline – glutamina, glicina i cisteina.

Prisutan je u dva oblika: reducirani (GSH) i oksidirani glutation (GSSG) pri čemu je reducirani većinski oblik u organizmu prisutan u udjelu od 90%.


Kad smo mladi i zdravi, naše tijelo proizvodi dovoljne količine glutationa kako bi moglo normalno funkcionirati i boriti se s slobodnim radikalima koji se stvaraju u tijelu.


Međutim, brojni faktori kroz život crpe te količine glutationa u  tijelu: nepravilna prehrana, intenzivna tjelovježba, zagađenje, lijekovi (posebice antibiotici i paracetamol), alkohol, pušenje, stres, razne infekcije, starenje i izloženost zračenju.

Zbog toga smo u većem riziku za razvoj slobodnih radikala, bolesti i infekcija. Ako takvo stanje potraje dolazi do razvoja oboljenja koja kroz duži period mogu prerasti u kronična stanja.

Glutation osim što neutralizira slobodne radikale koji su uzrokovali oksidativni stres, štiti DNA molekulu, regenerira druge antioksidanse kao što su vitamini E i C, sudjeluje u izlučivanju teških metala poput žive i arsena te djeluje kao modulator imunološkog sustava.

Razina glutationa najveća je kod mladih i zdravih osoba, a najniža kod starijih i oboljelih te posebice hospitaliziranih osoba. 

Dodatno, niska razina glutationa zabilježena je kod oboljelih od zloćudnih bolesti, dijabetesa tipa 2, lupusa, multiple skleroze i brojnih drugih upalnih i autoimunih procesa.

Brojna istraživanja ukazuju kako bi suplementacija glutationom mogla biti jedna od strategija u borbi protiv oksidativnog stresa koji je često temelj upalnih i autoimunih bolesti.

Kako povećati razinu glutationa?

Kada govorimo o hrani, najznačajniji izvori glutationa su šparoge, avokado, krastavac, grašak, papaja, špinat, crvena paprika i rajčica.

Također je korisno konzumirati namirnice bogate sumporom koje sadrže tiolnu skupinu protektivni dio molekule glutationa, a to su češnjak, luk, poriluk, brokula, cvjetača, kelj, prokulice i sušeni vrganji.

Zbog prethodno navedenih faktora, često oralni unos glutationa iz hrane  nije zadovoljavajući pa valja posegnuti za suplementacijom.

ORO-FS-RELEASE™ TEHNOLOGIJA MODIFICIRANOG OTPUŠTANJA

Glutaredox®, dodatak prehrani na bazi reduciranog glutationa, vitamina C, L-cistina i selena, odlikuje se posebnom formulacijom i patentiranom tehnologijom ORO-FS-ReleaseTM koja omogućuje apsorpciju glutationa orobukalnim putem.

Jamči maksimalnu apsorpciju i bioraspoloživost reduciranog glutationa (GSH) u svim regijama pri čemu se GSH oslobađa brzo kako bi odmah došao u cirkulaciju, dok se selen i vitamin C oslobađaju polako i neoštećeni dospiju u crijeva.

Apsorbirani glutation se ne zadržava u tkivu, što rezultira visokom bioraspoloživošću u odnosu na liposomalne formulacije glutationa koje se apsorbiraju u crijevima i time nisu dostupne drugim organima, odnosno gdje dolazi samo do lokalne bioraspoloživosti.

Glutaredox®, 30 bukalnih tableta

Glutaredox® uz svoju posebnu formulaciju, čistoću sirovine (Setria®) i Oro-FS-ReleaseTM tehnologiju jamči maksimalnu bioraspoloživost reduciranog glutationa u svim organima.

Uz svoje jako antioksidacijsko djelovanje, ujedno poboljšava imunološki sustav i podupire jetreni metabolizam u njegovoj ulozi detoksikacije.

Petra Trojić, mag. nutr.