Uklonite probavne tegobe tijekom i nakon blagdana

Blagdanski stolovi

Za vrijeme božićnih blagdana stolovi su bogati raznovrsnim jelima i specijalitetima, te je teško odoljeti i reći NE jelu. Posjeti obitelji, rodbini i prijateljima rezultiraju primoranim obrocima, jer nepristojno bi bilo odbiti domaćina.

U tim trenucima ne pazimo na naš probavni sustav i ne razmišljamo o posljedicama zbog kojih možemo imati zdravstvenih problema. U tom slučaju možemo pomoći probavi i smanjiti simptome koji nas muče, nadutost, zatvor, mučninu nakon jela.

Jedan od načina da na prirodan način smanjimo probavne probleme je unos probavnih enzima i vlakana koja će poboljšati funkcioniranje probavnog sustava i smanjiti probavne smetnje. Navedeni simptomi mogu dovesti do promjene motiliteta crijeva.

Kako funkcionira naš probavni sustav?

Sigurno se pitate što je to „motilitet crijeva“? Naziv se obično rabi za kretanje organa koji u stijenci imaju glatka mišićna vlakna (npr želudac i crijeva). Najvažnije funkcije motiliteta crijeva su kretanje hrane kroz probavni sustav (peristaltika) i apsorpcija hranjivih tvari.

Za kontrolu motiliteta crijeva ključno je ispravno funkcioniranje osovine crijeva-mozak.
Ako zdrava prehrana bogata voćem, povrćem i biljnim vlaknima, kao i pravilna higijena ne riješe problem, nužna je intervencija s proizvodima na prirodnoj bazi.

Pomoć probavnom sustavu na prirodnoj bazi

Određene biljke tradicionalno se koriste zbog svog stimulativnog učinka na tranzit kroz crijeva, a također pospješuju rad crijeva.


Cotidierbe tablete su dodatak prehrani koji sadrži senu, sljez i cimet koji doprinose prolasku sadržaja kroz crijeva. Sena ili kasija, grmolika je biljka porijeklom iz sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, a u Europu je stigla u vrijeme križarskih ratova, tradicionalno se koristi kao lijek koji stimulira pražnjenje i pokretljivost crijeva.

Sljez omekšava stolicu te omogućava bolji prolazak kroz crijeva. Cimet djeluje pozitivno na smanjenje nadutosti i plinova u crijevima, dok cimetovac pridonosi ravnoteži metabolizma ugljikohidrata.

Fibraxen je dodatak prehrani koji sadrži vlakna indijskog trputca i tamarind za poboljšanje pražnjenja crijeva. Osim toga, trputac djeluje umirujuće na probavni sustav te ima prokinetičko djelovanje. Tamarind normalizira volumen i konzistenciju stolice.

Đumbir sadrži aktivnu tvar gingerol koja djeluje na gastrointestinalnu muskulaturu probavnog sustava, pomaže probavi, regulira gastrointestinalni motilitet i smanjuje plinove.

Proizvod je namijenjen trudnicama, starijim osobama koje imaju manjak probavnih enzima te odraslim osobama.
Kako biste izbjegli probavne tegobe, važno je uz pravilnu prehranu i pravovremeno korištenje selektivnih dodataka prehrani osigurati dovoljan unos vlakana i probavnih enzima. Tako ciljano djelujemo na reguliranje probave i redovito pražnjenje crijeva.

Napisao: Davor Jembrek, stručni suradnik Ro.Ra. Natura

Izvor slike: https://pixabay.com