Snagom prirode protiv kašlja

Snagom prirode protiv kašlja

Kašalj je prirodni, zaštitni mehanizam koji oslobađa dišne putove od sekreta, stranih čestica i drugih tvari koje nadražuju sluznicu. Može se javiti zbog nadražaja sluznice dišnih puteva, boravka u zadimljenom prostoru, upale, alergija, te prisutnosti stranog tijela u dišnim putovima. Iako je najčešće samo zaštitni refleks, dugotrajni kašalj ne treba zanemariti, jer može upozoravati na ozbiljnije bolesti.

Kašalj može biti akutni kratkotrajni, ili kronični dugotrajni koji traje dulje od dva mjeseca. Također razlikujemo suhi kašalj te nadražajni produktivni kašalj koji karakterizira iskašljavanje sekreta. Iskašljavanje je korisno, jer omogućava prohodnost dišnih putova i pomaže bronhima da se oslobode viška nagomilane sluzi. Iskašljavanje treba olakšati i potaknuti, u čemu važnu ulogu imaju tvari koje pomažu u razrjeđivanju sluzi i tako omogućuju lakše iskašljavanje.

Za liječenje kašlja preporuča se korištenje ljekovitih biljaka koje imaju ekspektorantno djelovanje, odnosno olakšavaju iskašljavanje povećanog bronhalnog sekreta. Takve biljke sadrže eterična ulja antiseptičkog učinka i saponine koji potiču izbacivanje sekreta. Med, eukaliptus, divizma i rosika tradicionalno pomažu kod produktivnog kašlja.

Najučinkovitije biljke koje su se u povijesti koristile kod olakšavanja iskašljavanja su: eukaliptus (Eucalyptus globulus), divizma (Verbascum densiflorum ), rosika (Drosera Rotundifolia), mirta (Myrtus communis). Odlična navika jest korištenje meda u slučaju kašlja čija je dobrobit i klinički-znanstveno potvrđena. Viskoznost meda ublažava kašalj i upalu grla tako što smiruje nadraženu sluznicu i uklanja iritaciju uzrokovanu refleksom kašlja. Također, njegova učinkovitost je posljedica inhibicije rasta mikroorganizama i antioksidativnog djelovanja.

Divizma je biljka koja oduvijek ima primjenu u liječenju kašlja. Kombinacija saponina koji djeluju kao ekspektoransi i sluzi koji djeluju kao emolijensi, čini tu biljku izuzetno učinkovitom. Zahvaljujući sadržaju sluzi smiruje nadražaj na kašalj, dok saponini razrjeđuju bronhalnu sluz (smanjuju njen viskozitet) te na taj način olakšavaju iskašljavanje sluzi koja može biti podloga za rast štetnih bakterija. Saponini podražuju sluznicu, što reflektorno putem živaca izaziva povećanu sekreciju u bronhima i olakšava iskašljavanje bronhijalnog sekreta. Također, saponini zbog svoje površinske aktivnosti djeluju lokalno na razrijeđivanje bronhijalne sluzi.

Treba napomenuti da je za uklanjanje sluzi posebno važna dobra hidratacija organizma. Stoga je kod iskašljavanja prva mjera uzimanje većih količina tekućine, najbolje raznih biljnih čajeva. Određene biljke kao što su timijan, majčina dušica, metvica, aniš i komorač sadržavaju eterična ulja čiji sastojci i sami djeluju kao prirodni ekspektoransi. Stoga su takvi čajevi najbolji za hidrataciju organizma.

U svakom slučaju, i kod suhog i kod produktivnog kašlja, koristan je propolis zahvaljujući njegovu antibakterijskom, protuupalnom i imunostimulirajućem djelovanju.

Sirupi  kod prehlada i viroza

 

Oligomir sirup je prirodna je kombinacija eteričnih ulja, biljnih ekstrakata te pročišćenog i standardiziranog propolisa namijenjena kao pomoć prilikom tegoba s kašljem.

Štiti i jača prirodnu otpornost sluznice gornjeg dišnog sustava i ublažava kašalj kod viroza i prehlada. Sadrži 900 mg propolisa EPID u 100 mLl sirupa, oligoelemente (mangan-bakar), ekstrakt listova i plodova mirte, te eterična ulja mirte i mente.

 

Oligomir plus sirup preporučuje se kao prirodna pomoć prilikom respiratornih tegoba u akutnim fazama  viroza i prehlada, promuklosti i grlobolje. Osobito se preporučuje kod pušačkog kašlja. Sadrži 900 mg propolisa EPID u 100 ml sirupa, oligoelemente (mangan-bakar) i ekstrakte ljekovitog bilja (mirta, eukaliptus, rosika, biljka pjevača).

 

EPID Tus sirup za djecu preporučuje se uslijed akutnih faza u zimskim periodima