Propolis – prirodni borac protiv viroza

Već je opće poznato da smo tijekom zimskih mjeseci puno izloženiji virusnim i bakterijskim respiratornim infekcijama. Najvažnije u procesu oporavka od virusnih infekcija je ojačati imunitet.


Naš imunitet često je izložen negativnim utjecajima vanjskih faktora kao što su : neuravnotežena prehrana, stres, premalo sna, nedovoljno fizičke aktivnosti, kronične bolesti i slično. Jedan od prirodnih heroja koji ima ulogu u jačanju imuniteta i borbi protiv bolesti je svakako propolis.

Koja je uopće uloga propolisa?

Propolis je ljepljiva supstanca koju proizvode medonosne pčele tako što skupljaju biljne izlučevine, vosak i pelud te ih miješaju s vlastitom slinom.

Postoji duga tradicija primjene propolisa u terapijske svrhe zbog dokazanih pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje kao što su antibakterijsko, antivirusno, antioksidativno i antikancerogeno. Ti se učinci pripisuju sinergističkim djelovanjem fenolnih spojeva u propolisu.
Superiornost propolisa kao prirodnog antibiotika jest u tome što nije škodljiv za ljudski organizam, ne oštećuje crijevni mikrobiom, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

EPID propolis – garantirana kvaliteta

Sirovi propolis sadrži puno nečistoća, boji zube, loše se resorbira u crijevima, izaziva povećan rizik od netolerancija i alergija, a kako nije topiv u vodi ne mogu ga konzumirati djeca i osobe koje imaju poteškoća s gutanjem. Rješenje problema je eliminirati vosak i druge beskorisne tvari zadržavajući cjelovitima djelatne tvari.
Tvrtka Specchiasol, posvetila je niz godina znanstvenog istraživanja u sofisticiranim, vrhunski opremljenim, farmaceutskim laboratorijima, u osmišljavanju i usavršavanju ekskluzivne patentirane metode ekstrahiranja propolisa – EPID. Metodom EPID kroz tri se faze dobiva pročišćeni i cjeloviti ekstrakt propolisa visoke bioraspoloživosti i stabilnosti, standardiziran na 2,5% flavonoida.

Biljke koje se koriste u sinergiji s propolisom

Rosika ima mukolitičko djelovanje, odnosno razrjeđuje bronhijalnu sluz. Ova biljka često se koristi u sirupima za smirenje kašlja ili u sirupima za iskašljavanje.
Erizima ili divlja gorušica, poznata i pod nazivom biljka pjevača koristi se kod bolesti grla. Utječe na rastvaranje sluzi, blagotvorno djeluje kod gubljenja glasa, kod kašlja, kod upale grla.
Ehinacea je još jedna biljka koja blagotvorno djeluje na imunitet tijekom oporavka od virusnih infekcija.
Mirta utječe na održavanje zdravlja sluznice nosa i grla te na normalni protok bronhijalnog sekreta.

Specchiasolova EPID linija nudi sirupe, pastile, oralne sprejeve, šumeće tablete i sprej za nos koji u sinergiji s drugim ljekovitim biljkama blagotvorno djeluju na imunitet. Linija također ima proizvode namijenjene djeci čiji je imunitet vrlo osjetljiv u hladnijem periodu godine.