Probavni enzimi i vlakna- prirodan odgovor na nadutost i probavne smetnje

Nezdrava prehrana, stres te općenito užurbani način života često su uzrok različitih probavnih smetnji, koje dugoročno mogu dovesti do težih probavnih tegoba, različitih intolerancija na laktozu i gluten, upalnih bolesti crijeva, kožnih oboljenja.

Naša prehrana, osim što je manjkava mineralima i vitaminima, manjkava je i probavnim vlaknima a prezasićena je masnom hranom, mliječnim proizvodima, ugljikohidratima, alkoholom.

To su sve uzroci koji opterećuju naš probavni sustav te uzrokuju nelagodu.

Gastrointestinalni problemi pogađaju više od 1/3 populacije i na njih otpada 50% posjeta liječniku specijalistu.

Koji su najčešći simptomi?

– Zatvor

– Dijareja (proljev)

– Abdominalni grčevi

– Visceralna preosjetljivost (osjetljiva crijeva)

– Pretjerano stvaranje vjetrova

– Promjene crijevno-bakterijske flore

U takvim slučajevima možemo pomoći svojoj probavi , te smanjiti simptome koje nas muče, nadutost, zatvor, mučnina nakon obroka… Jedan od načina kako smanjiti probavne tegobe na prirodan način je i unos probavnih enzima i vlakana koja će doprinijeti boljitku probavnog sustava te smanjiti probavne smetnje.

Što su probavni enzimi i zašto su bitni?

Probavni enzimi skupina su enzima koji sudjeluju u svim fazama probavnog procesa, te su odgovorni za probavu unesene hrane i prenošenje hranjivih sastojaka putem krvi do svih stanica organizma. Čine treću veliku skupinu enzima, a ima ih 20.

Većina probavnih enzima stvara se u gušterači. Probavni enzimi dijele se na proteaze odgovorne za razgradnju proteina, lipaze odgovorne za probavu masnoća i amilaze za probavu ugljikohidrata.

Celulaza je probavni enzim koji ljudski organizam ne proizvodi, a potreban je za razgradnju vlakana, pa ga je stoga potrebno unijeti u organizam konzumirajući sirove namirnice.

Poznato je da neprobavljena ili nedovoljno probavljena hrana može uzrokovati procese truljenja u probavnom sustavu i tako potaknuti razmnožavanje štetnih mikroorganizama, bakterija i parazita.

Štetni mikroorganizmi dalje će uzrokovati različite zdravstvene tegobe koje česti problem velike količine ljudi, nadutost, gerb, gastritis, upalne bolesti crijeva, kožna oboljenja, loš zadah….

Probava započinje u ustima

Naša probava započinje razgradnjom hrane već u usnoj šupljini, enzimima koji se nalaze u slini, hrana dalje kola kroz želudac do crijeva, gdje se dalje razgrađuje enzimima koje je stvorila gušterača. Općenito je za razgradnju, probavu i apsorpciju obroka potrebno od 3-10 dana, što znači da je naš organizam u konstantnom stanju probave, što rezultira i velikim potrošnjama energije na stvaranje probavnih enzima.

Proces razgradnje hrane nije isti kod svake osobe. Zašto?

Četrdesetih godina 20. stoljeća dr. Edward Howell počinje proučavati koncept enzimskog potencijala, koji naknadno dobiva veliku podršku.

Sam organizam proizvodi metaboličke i probavne enzime po potrebi, s tim da je dokazano kako starenjem organizam proizvodi sve manje količine enzima. Upravo se ta ograničena mogućnost proizvodnje enzima naziva enzimski potencijal. On će ovisiti o godinama, načinu prehrane te o našoj genetskoj predispoziciji.

Zato valja razmišljati kako pomoći našem organizmu i probavi da bolje funkcionira. Jedan od načina je naravno zdrava prehrana koja uključuje sirove namirnice bogate vlaknima, smanjen unos masne i nezdrave hrane te suplementacija prehrane odgovarajućim probavnim enzimima te vlaknima.

Koji su to prirodni ekstrakti koji pozitivno djeluju na probavu?

Tvrtka Specchiasol predstavlja dodatak prehrani koji pomaže regulirati probavu zahvaljujući vlaknima iz trputca, tamarinda, đumbiru,  te pomno odabranim probavnim enzimima.

Sjemenke trputca prirodno su bogate topivim vlaknima. Potiču pražnjenje crijeva, imaju umirujući učinak na probavu i djeluju poput prebiotičkih vlakana na uravnoteženje crijevno-bakterijske flore.

Đinđerol, djelatna tvar đumbira, djeluje na gastrointestinalnu muskulaturu i tako potiče pražnjenje crijeva. Ovakvo djelovanje poznato je pod nazivom PROKINETIČKI UČINAK. Đumbir je koristan jer olakšava probavu i pomaže eliminaciji vjetrova te na taj način smanjuje nadutost.

Probavni enzimi

Biljni probavni enzimi koji se nalaze u proizvodu Fibraxen  selektivno su odabrani da potaknu  metaboličke procese razgradnje masti, proteina, ugljikohidrata i laktoze. Idealna kombinacija enzima koji se nalaze u Fibraxen vrećicama su amilaze, proteaze, glukoamilaze, lipaze, celulaze, laktaze i pektinaze.

Proizvod je namijenjen trudnicama, starijim osobama koje imaju manjak probavnih enzima te odraslim osobama.

Bitno je potaknuti rad crijeva na redovito pražnjenje vodeći računa o pravilnoj prehrani uz povremeno korištenje selektivnih dodataka prehrani koja ciljano djeluju na reguliranje probave.

Napisala: Sonja Glumbić, dipl.ing.prehrambene tehnologije

Fitoaromaterapeut

Ro.Ra.Natura