Gdje se skriva problem?
Blagdanski period obično je popraćen prekomjernom konzumacijom hrane i alkoholnih pića. Jela koja konzumiramo u ovom periodu često sadrže povećanu količinu zasićenih masti i šećera, te su ujedno energetski bogata, a nutritivno siromašna.
Zasićene masti su one masti koje nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla – masno meso, mliječni proizvodi, jaja, te određenim namirnicama biljnog porijekla kao što su palmino i kokosovo ulje te kakaov maslac.
Blagdani često za mnoge zbog toga završe s nakupljenom kilom ili dvije, ali i lošim profilom lipida u krvi što dugoročno može dovesti do pojave pretilosti i drugih kroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne, pogotovo ako se loše prehrambene i životne navike nastave i kroz ostatak godine.
Moramo li se odreći tradicionalnih blagdanskih jela?
Rješenje ovog problema ne mora značiti nužno potpuno odricanje od tradicionalnih blagdanskih jela, ali kroz nekoliko praktičnih savjeta može se njihov negativni učinak pokušati regulirati.
Kao što je već rečeno povećan unos zasićenih masti i šećera može dovesti do povećanja razine LDL kolesterola, odnosno „lošeg“ kolesterola, a njegova oksidacija je jedan od prvih promotora ateroskleroze. Ateroskleroza je korijen kardiovaskularnih problema koji rezultiraju najvećim brojem oboljenja i smrti diljem svijeta.
Iako bi jedan od glavnih ciljeva trebao biti redukcija koncentracije LDL-a u krvi adekvatan unos antioksidansa te promocija produkcije endogenih antioksidativnih enzima pomoći će održati redoks balans u organizmu te će tako smanjiti vjerojatnost oksidacije LDL-a.
Što je glutation i zašto je on važan?
Glutation je tripeptid nađen u tijelu u relativno visokim koncentracijama gdje igra središnju ulogu u redukciji oksidativnog stresa, održavanju redoks balansa, podršci metaboličke detoksifikacije i regulaciji imunosnog sistema kao antioksidans, ali i kao kofaktor drugih antioksidativnih enzima. Brojne kronične nezarazne bolesti povezane su sa suboptimalnim ili deficitarnim statusom glutationa, uključujući kardiovaskularne, zbog čega je bitno održavati njegovu razinu u poželjnim granicama kroz zdrave životne navike, pravilnu prehranu i po potrebi dodatke prehrani.
Preporuke:
Iduće preporuke mogu ujedno direktno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti ili smanjiti LDL te indirektno povećanjem glutationa djelovati poželjno na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Osigurati adekvatan unos proteina iz namirnica životinjskog porijekla kao što je manje masno meso i mliječni proizvodi, jaja, riba te kombinacija mahunarki i žitarica ako je željeni izvor proteina onaj biljnog porijekla.
Adekvatan unos proteina osigurat će aminokiseline od kojih glutation možemo sintetizirati, a gdje je aminokiselina cistein često limitirajuća. Riba, pogotovo ona masnija, osim što pridonosi unosu proteina osigurava esencijalne omega-3 masne kiseline koje doprinose kardiovaskularnom zdravlju preko regulacije upalnih procesa te doprinose održavanju razine glutationa koji može biti smanjen zbog kronične upale.
Konzumacija 5 serviranja namirnica iz skupine voća i povrća na dan doprinijet će unosu vitamina i minerala kao što su vitamin C, E i selen te fitonutrijenta, kao sulforafan iz porodice kupusnjača, koji sami djeluju antioksidativno i povećavaju endogenu koncentraciju glutationa i antioksidativnih enzima povezanih s glutationom.
Osim toga, osigurat će unos vlakana koji doprinosi osjećaju sitosti što smanjuje vjerojatnost prekomjernog unosa kalorija, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi te ujedno smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane.
Još neke velike novogodišnje odluka koje bi trebalo razmotriti, a koje su ujedno i preporuke, bile bi smanjiti ili optimalno eliminirati unos alkohola i pušenje, te ujedno započeti s kardiovaskularnim treningom.
Alkohol i pušenje su jedan od dokazanih rizičnih faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti koji ujedno smanjuju razinu glutationa, a s druge strane kardiovaskularni trening ima brojne dobrobiti za zdravlje od kojih je jedna povećanje sposobnosti endogenih antioksidativnih sistema vezanih uz glutation.
Pravilna prehrana i navedene zdrave životne navike mogu se podržati i adekvatnom suplementacijom gdje dodatak prehrani kao Glutaredox koji sadrži reducirani glutation s patentiranom tehnologijom ORO-FR-Release TM, prekursor sinteze glutationa aminokiselinu L-cistein te antioksidanse vitamin C i selen može uz sve pomoći održati endogenu koncentraciju glutationa, tako i redoks balans smanjujući vjerojatnost oksidacije lošeg kolesterola i progresiju ateroskleroze.
Napisao:
Karlo Prižmić, mag. nutr.
Stručni suradnik
Ro. Ra. Natura