Sladila prirodnog podrijetla

Bajka o Ivici i Marici u kojoj vještica gradi kućicu od slatkiša kao mamac za privlačenje djece, upozorava na opasnosti prehrane bogate rafiniranim šećerima i brašnom, dakle s obiljem ‘praznih kalorija’, siromaše vlaknima, vitaminima i minerala, što dovodi do prekomjerne težine, pretilosti, dijabetesa i ranog starenja. Za zapadnjački način prehrane karakteristična je konzumacija previše rafiniranih šećera.

Kako bi se smanjila upotreba brzih šećera s visokim glikemijskim indeksom poželjno je koristiti Steviu umjesto uobičajenog bijelog šećera i drugih umjetnih sladila jer je Stevia prirodnog podrijetla, nekalorična, nekariogena, netoksična je, idealna za dijabetičare , za sve koji trebaju ograničiti unos šećera ili se pridržavati niskokalorične dijete za mršavljenje. Postupkom ekstrakcije lista stevije (Stevia rebaudiana Bertoni), višegodišnjeg paragvajskog grma, dobivamo mješavinu glikozida (steviol glikozida) koji mogu postići snagu zaslađivanja 300 puta veću od saharoze (stolni šećer).