Slijedi nam blagdansko vrijeme te nas uz toplinu doma, druženje s obitelji, rodbinom i prijateljima na svakom koraku čekaju stolovi bogati raznovrsnim jelima i kolačima.
Važno je naglasiti kako pri tome nema potrebe za odricanjem hrane ili stvaranja sebi unaprijed neke vrste nervoze i pritiska od nabijanja viška kilograma, sve dok jedemo svjesno i imamo mjeru.
Jednako tako trebamo imati na umu da sve naše dobre navike i trud po pitanju tjelesne aktivnosti i stila života neće nestati, ukoliko tih par dana izađemo malo iz svog ritma.
Kakvi su blagdanski obroci?
Kada pričamo o blagdanskim obrocima, generalno je riječ o obilnijim obrocima te ih uz sokove, kolače, masnu hranu često čini i obrocima puno većeg volumena. To stvara opterećenje na želudac i probavni trakt, s obzirom da pretrpani želudac stvara pritisak na okolne organe što nije nimalo ugodan osjećaj. Sve te probavne tegobe često su popraćene i bolovima u abdomenu, nadutošću i zatvorom.
Pomoć probavnom sustavu na prirodnoj bazi
Određene biljke tradicionalno se koriste zbog svog stimulativnog učinka na tranzit kroz crijeva, a također pospješuju rad crijeva.
Cotidierbe tablete su dodatak prehrani koji sadrži senu, sljez i cimet koji doprinose prolasku sadržaja kroz crijeva.
Sena ili kasija je biljka tradicionalno se koristi kao lijek koji stimulira pražnjenje i pokretljivost crijeva. Sljez omekšava stolicu te omogućava bolji prolazak kroz crijeva. Cimet djeluje pozitivno na smanjenje nadutosti i plinova u crijevima, dok cimetovac pridonosi ravnoteži metabolizma ugljikohidrata.
Kao tekući dodatak prehrani tu je Specchiasol Cotilax koji sadrži biljne ekstrakte tamarinde i sljeza, sok šljive i jasena te laktulozu. Namijenjen je olakšanom pražnjenju crijeva. Laktuloza pridonosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo.
Za probleme nadutosti, zatvora i mučnine nakon jela valja izdvojiti i Fibraxen. To je dodatak prehrani koji sadrži vlakna indijskog trputca, sedam probavnih enzima i tamarind koji ima ulogu poboljšanja pražnjenja crijeva. Trputac djeluje umirujuće na probavni sustav, dok tamarind normalizira volumen i konzistenciju stolice.
Kako biste izbjegli probavne tegobe prilikom blagdana, uz svjesnost što i koliko jedemo, obratite pažnju i na dovoljan unos vlakana. A naravno uz prehrambene savjete slijedi i onaj glavni – uživajte u zajedništvu s najbližim ljudima koje nam blagdansko razdoblje donosi kao neprocjenjive trenutke.
Članak napisala: Petra Trojić, mag.nutr.