GLUTATION – kralj antioksidansa

U zadnjih nekoliko godina rijetko se koji pojam u prehrani spominje toliko često kao antioksidansi.

Od popularnih magazina do stručne literature, antioksidansi se ističu kao iznimno važne tvari s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje.

Antioksidansi

Uz pojam antioksidansa često se vežu i pojmovi oksidativni stres i slobodni radikali.

Današnji način života, koji podrazumijeva kronični stres, nedovoljne količine sna, jednoličnu prehranu i uživanje prekomjernih količina alkohola, kave i cigareta, uvelike doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu.

Antioksidansi su molekule sposobne za inhibiciju oksidacije drugih molekula, odnosno sprječavaju nastajanje slobodnih radikala, usporavaju starenje, štite od bolesti srca i krvnih žila, smanjuju rizik od pojave raka i jačaju imunološki sustav.

Glutation

Glutation je definitivno jedan od najvažnijih i najjačih antioksidansa koji se nalazi u prirodi stoga ga možemo nazvati i kraljem antioksidansa.

Po svom kemijskom sastavu glutation je tripeptid građen od tri aminokiseline – glutamina, glicina i cisteina.

Jedinstvena osobina koja glutation izdvaja od ostalih antioksidansa je da ga tijelo može samo sintetizirati, a najbitnija je njegova sinteza u jetri. Prisutan je u dva oblika: reducirani (GSH) i oksidirani glutation (GSSG).

U organizmu je većinom prisutan reducirani glutation – čak 90%. Osim što pomaže zaštititi tjelesne stanice od učinka oksidativnog stresa i toksina, djeluje i kao imunomodulator, citoprotektor i detoksikator.
Kad smo mladi i zdravi tijelo sintetizira glutation u zadovoljavajućoj količini, no međutim mnogi čimbenici utječu na smanjenje prirodno prisutnog glutationa, a među njima su starenje, izloženost toksinima, povećan unos lijekova (pogotovo paracetamoli i antibiotici), način života (pušenje, intenzivna tjelovježba, promjene u prehrani).

Nezdrav način života utječe na smanjenje prirodno prisutnog glutationa

Oralni unos glutationa iz hrane nije zadovoljavajući, čak ni u liposomalnom obliku jer se cjelokupni unos glutationa resorbira u crijevnim stanicama i stoga nije dostupan drugim organima.

Niska razina glutationa zabilježena je kod oboljelih od zloćudnih bolesti, dijabetesa tipa 2, lupusa, multiple skleroze i brojnih drugih upalnih i autoimunih procesa, kao i kod bolesnika s NASH / NAFLD, kod neurodegenerativnih bolesti te kod pušača.

ORO-FS-RELEASE tehnologija


Najnovija patentirana tehnologija ORO-FS-RELEASE tehnologija jamči maksimalnu apsorpciju i bioraspoloživost GSH u svim stanicama te je puno učinkovitija od liposomalne verzije glutationa gdje se glutation apsorbira u crijevima i samo je lokalno bioraspoloživ.

GLUTARTEDOX® je baziran na upravo toj tehnologiji i potiče endogenu proizvodnju glutationa, ali i povećava pretvorbu oksidiranog u reducirani oblik, regenerirajući glutation koji proizvodi naše tijelo. Osim GSH, GLUTARTEDOX® sadrži i vitamin C, selen i L-cistin.

Glutaredox, 30 bukalnih tableta

ORO-FS-RELEASE tehnologija omogućuje različito otpuštanje 4 aktivna sastojka pri čemu se GSH oslobađa brzo u bukalnoj sluznici kako bi odmah dospio u krvotok,

dok se ostali sastojci oslobađaju polako i neoštećeni dospijevaju do crijeva gdje se resorbiraju.

Prednosti od uzimanja GLUTARTEDOX®-a

Stoga, prednosti od uzimanja GLUTARTEDOX®-a su višestruke, od antioksidativne funkcije do hepatoprotektivnog djelovanja, no trenutna istraživanja daju obećavajuće rezultate koji idu u prilog primjeni glutationa kao „moćnog“ saveznika za smanjenje simptoma kod brojnih drugih bolesti.

Karla Tomljanović, mag.nutr